Η ιστορία πίσω από τον τόπο μας

Η δημιουργία αυτής της ενότητας γεννήθηκε από το μεράκι ενός ανθρώπου για την ανάδειξη της ιστορίας αυτής της περιοχής.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη να καλυφθεί ένα σημαντικό κενό που υπήρχε στο κομμάτι της ανάδειξης της τοπικής μας ιστορίας, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία αντίστοιχων ιστορικών ενοτήτων.

Η σημαντική πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας και η ιδιαίτερη ιστορική και πνευματική μας παράδοση, αποτελεί μια ξεχωριστή πηγή πλούτου, την οποία έχουμε υποχρέωση να αναδείξουμε και να διαφυλάξουμε.

Προσωπικοτητες Νευροκοπιου

Προσωπικότητες

Σε αυτή την ενότητα θα γνωρίσετε μερικούς από τους σημαντικούς ανθρώπους που τίμησαν και τιμούν τον τόπο μας με τη ζωή και το έργο τους

Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος
Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Επίσκοπος Ρωγών
Γεννήθηκε το 1963 στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας. Στις 16 Οκτωβρίου 2019 χειροτονήθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών τιτουλάριος Επίσκοπος Ρωγών, Βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο Β’.
Άρμεν Κούπτσιος
Άρμεν ΚούπτσιοςΜακεδονομάχος
Πράκτορας Γ τάξης καταγόταν από τον Βώλακα Δράμας. Συνελήφθη τυχαία από τους Τούρκους, μετά τη δολοφονία επιφανούς Βούλγαρου στην περιοχή της Αλιστράτης. Απαγχονίσθηκε στην κεντρική πλατεία της Δράμας το 1908.
Γεώργιος Καραγεωργου (Μαυροδής)
Γεώργιος Καραγεωργου (Μαυροδής)Μακεδονομάχος
Καταγόταν από τον Βώλακα της Δράμας και έδρασε ως Οπλίτης.
Κωνσταντίνος Σίγγος
Κωνσταντίνος ΣίγγοςΜακεδονομάχος
Καταγόταν από τον Βώλακα της Δράμας και αγωνίσθηκε ως Οπλίτης εναντίον των Κομιτατζήδων.
Ιωάννης Αβριώνης
Ιωάννης ΑβριώνηςΜακεδονομάχος
Γεννήθηκε το 1887 και καταγόταν από το Περιθώρι Δράμας. Έδρασε ως Οπλίτης και σύνδεσμος του Προξενείου Σερρών με σώματα Μακεδονομάχων, τα οποία δρούσαν στον τόπο καταγωγής του. Σκοτώθηκε από Βούλγαρους.
Δημήτριος Πέντσας
Δημήτριος ΠέντσαςΜακεδονομάχος
Καταγόταν από το Παγονέρι Δράμας. Αγωνίστηκε ως Οπλίτης στο ένοπλο σώμα του Κων/νου Νταή ή (καπετάν Τσάρα) από τον Σεπτέμβριο του 1906 ως τον Αύγουστο του 1907.
Αθανάσιος Βλάχος (Μόνιος)
Αθανάσιος Βλάχος (Μόνιος)Μακεδονομάχος
Καταγόταν από το Παγονέρι Δράμας. Υπηρέτησε στο ένοπλο σώμα του καπετάν Δούκα Ζέρβα. Έλαβε μέρος στις μάχες της Πίρσιοβας και της Μικρόπολης. Σκοτώθηκε στην Κερασιά Δράμας το 1908 από Βούλγαρους.
Δημήτριος Γεωργιάδης
Δημήτριος ΓεωργιάδηςΕφοροεπίτροπος
Ήταν εφοροεπίτροπος του Περιθωρίου Δράμας, επιφορτισμένος με την φροντίδα των τοπικών ελληνικών σχολείων. Μαζί με τους υπόλοιπους εφοροεπιτρόπους λάμβαναν χρήματα από τα ελληνικά προξενεία για την ενίσχυση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Ζιώγας
Ζιώγας Εφοροεπίτροπος
Ο εφορεπίτροπος Ζιώγας (άγνωστο το πλήρες όνομα) καταγόταν πιθανότατα από το Περιθώρι Δράμας. Μαζί με άλλους εφοροεπιτρόπους λάμβαναν χρήματα από τα ελληνικά προξενεία Θεσσαλονίκης και Μοναστηρίου για την ενίσχυση των τοπικών σχολείων.
Ηλίας Ιωάννου
Ηλίας ΙωάννουΕφοροεπίτροπος
Ήταν εφορεπίτροπος στο Περιθώρι Δράμας. Επιφορτισμένος μαζί με άλλους συντοπίτες του να μεριμνά για την εύρυθμη λειτουργία των εκεί ελληνικών σχολείων, λάμβανε χρήματα από τα ελληνικά προξενεία Θεσσαλονίκης και Μοναστηρίου για την ενίσχυση των τοπικών σχολείων.
Νικόλαος Νάκου
Νικόλαος ΝάκουΕφοροεπίτροπος
Ήταν εφορεπίτροπος στο Περιθώρι Δράμας. Μαζί με άλλους κατοίκους του χωριού φρόντιζε για την καλή λειτουργία των ελληνικών σχολείων, τα οποία ενίσχυαν με χρήματα που τους χορηγούσαν τα ελληνικά προξενεία Θεσσαλονίκης και Μοναστηρίου.
Στέργιος Γεωργιάδης
Στέργιος ΓεωργιάδηςΑγιογράφος
Αγιογράφησε τις εκκλησίες της περιοχής: στην κώμη του Κάτω Νευροκοπίου και στα χωριά Δασωτό, Κάτω Βροντού, Περιθώριο, Λευκόγεια, Παγονέρι, Βώλακα, Ακρινό, Λιβαδάκι, Οχυρό, Εξοχή, Βαθύτοπο και Γρανίτη, την περίοδο 1812-1890
Γεώργιος Ζυρνοβίτης
Γεώργιος ΖυρνοβίτηςΑγιογράφος
Αγιογράφησε τις εκκλησίες της περιοχής του Κάτω Νευροκοπίου και στα χωριά Δασωτό, Κάτω Βροντού, Περιθώριο, Λευκόγεια, Παγονέρι, Βώλακα, Ακρινό, Λιβαδάκι, Οχυρό, Εξοχή, Βαθύτοπο και Γρανίτη, την περίοδο 1812-1890.
Ιωάννης Συμεωνίδης
Ιωάννης ΣυμεωνίδηςΜοναχός και Λόγιος
Καταγόταν από τον Βαθύτοπο Δράμας, πρώην Διδασκάλος της εν μεγάλω Τουρνόβω Σχολής. Ένα από τα σημαντικότερα έργα του είναι ο “Οδηγός της Ευσέβειας” γραμμένο το 1850.

ΑΡΧΕΙΑΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

(1) Αρχείο Μακεδονικού Αγώνα
(2) https://el.wikipedia.org

Ιστορικά Στοιχεία

Εαν έχετε στην κατοχή σας ιστορικά στοιχεία ή αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό και επιθυμείτε να δημοσιευθεί, επικοινωνήστε μαζί μας.