Βαθύτοπος
Στα δυτικά σχεδόν όρια του νομού Δράμας βρίσκεται η κοινότητα του Βαθυτόπου σε υψόμετρο 674 μέτρων. Οι κάτοικοι στην πλειοψηφία τους γεωργοί, παράγουν εξαιρετικής ποιότητας φασόλια και πατάτα και όσοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία δραστηριοποιούνται κυρίως στη βιολογική παραγωγή ημιάγριων χοίρων.
Η τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική του Αγίου Νικολάου με το αξιόλογο τέμπλο και τις παλιές εικόνες της, κάηκε ολοσχερώς το 2005.²
Ακρινό
Στα διοικητικά όρια της Κοινότητας Βαθυτόπου ανήκει και ο εγκαταλελειμμένος οικισμός του Ακρινού που βρίσκεται βόρεια του χωριού και στα όρια της ελληνοβουλγαρικής μεθορίου.
Εδώ δεσπόζει ο μεταβυζαντινός Ναός των Ταξιαρχών από το 1848. Κάθε χρόνο στις 08 Νοεμβρίου ανήμερα της εορτής των Ταξιαρχών τελείται στο Ακρινό πανηγύρι , στο οποίο συμμετέχουν και Βούλγαροι πιστοί που διασχίζουν τα σύνορα για να πάρουν μέρος στην τελετή και στις παραδοσιακές συνεστιάσεις.
Το Ακρινό προσφέρεται και ως αφετηρία για την ανάβαση στον Όρβυλο, με κορυφή στα 2212 μέτρα. Το βουνό αναφέρεται από τον Ηρόδοτο (5ο π.Χ.) και αργότερα από τον Αρριανό (2ο μ.Χ.) στην περιγραφή της πορείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κατά την εκστρατεία του εναντίον των Τριβαλλών.²
Από τον Βαθύτοπο καταγόταν ο λόγιος και μοναχός Ιωάννης Συμεωνίδης (1785 – 1850).