Γενικά

Γνωστό και ως «κρέας των φτωχών», η φασολιά (Φασίολος ο κοινός, Phaseolus vulgaris) είναι ποώδες  φυτό. Κατάγεται  όπως και η πατάτα από τη Νότια Αμερική και τη βρίσκουμε σε πολλές  ποικιλίες.

Φασόλια  Κάτω Νευροκοπίου

Τα φασόλια Κάτω Νευροκοπίου είναι πιστοποιημένα προϊόντα  με  ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) από την Ευρωπαϊκή  Ένωση για τις ποικιλίες :

Α. Φασόλια Γίγαντες – Ελέφαντες

Β. Φασόλια Πλακέ  Μεσόσπερμα

Καλλιεργούνται σχεδόν στο σύνολο των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου και πωλούνται σε καταστήματα σε όλα τα μέρη της Ελλάδας.

Η σπορά γίνεται την άνοιξη κυρίως  σε παράλληλες γραμμές (αυλάκια). Ευδοκιμεί σχεδόν σε όλα τα εδάφη, τα οποία κατά βάση  λιπαίνονται με φωσφόρο και κάλιο.  Φτάνουν σε ύψος τα 2,5- 3 μέτρα και η συγκομιδή των ξερών φασολιών  ξεκινά μετά  από 2 μήνες περίπου, όταν  κιτρινίσουν οι λοβοί.  Στη συνέχεια παραμένουν για ξήρανση και αλωνίζονται με μηχανές.

Η απόδοση σε ξερά φασόλια είναι περίπου 300-600 κιλά ανά στρέμμα.

Η φασολιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στο κρύο και προσβάλλεται εύκολα από μύκητες και ζωικά παράσιτα.

Θρεπτική αξία

Τα φασόλια είναι πλούσια σε :

  • Πρωτεΐνες

  • Φώσφορο

  • Μαγνήσιο

  • Φυτικές Ίνες

  • Ασβέστιο

  • Σίδηρος

  • Φυλλικό Οξύ

  • Βιταμίνες Α, Β και C

Υψηλής διατροφικής αξίας και με  πολλούς τρόπους να τα μαγειρέψετε, τα φασόλια είναι έχουν θέση σε κάθε τραπέζι. Η συχνή και συστηματική κατανάλωση τους μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην υγεία των οστών και των δοντιών, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

συνταγες
Οφελη