Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε6

Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε6

Συνολικού μήκους 5.200χλμ, ξεκινάει από την Φινλανδία και διασχίζοντας τις  Δανία- Γερμανία – Τσεχία – Αυστρία και Σλοβενία καταλήγει στην Ελλάδα όπου και διανύει τα τελευταία 1000 χιλιόμετρά του.

Στην περιοχή του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου εισέρχεται από την Κάτω Βροντού σε υψόμετρο 630 μ και εξέρχεται από το υψηλότερο σημείο της διαδρομής (1800μ) στο Φαλακρό Όρος.

Η διαδρομή ξεπερνάει τα 80 χιλιόμετρα στα όρια του δήμου, με απαιτούμενο συνολικό χρόνο πεζοπορίας περισσότερο των 20 ωρών.

1η Διαδρομή

Κάτω ΒροντούΠεριθώριΔασωτόΚάτω Νευροκόπι:

Η διαδρομή (μήκους 42χλμ διάρκειας περίπου  10 ωρών) ξεκινά από την Κάτω Βροντού. Διασχίζει την κοινότητα του Περιθωρίου με κατεύθυνση το δάσος της «Κύκλας» και από εκεί καταλήγει στο Δασωτό και στη συνέχεια στο Κάτω Νευροκόπι.

2η Διαδρομή

Κάτω Νευροκόπι – ΒώλακαςΧιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού

Η διαδρομή (μήκους 40χλμ διάρκειας περίπου  11 ωρών) κατευθύνεται ανατολικά προς τον  Βώλακα και από εκεί συνεχίζει προς το ψηλότερο σημείο της (1800μ) στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού περνώντας μέσα από το δάσος «Κουρί». Διαδρομή με μεγάλο βαθμό δυσκολίας για την οποία απαιτούνται αρκετές ώρες πεζοπορίας.

Σήμανση

Τα περισσότερα τμήματα του μονοπατιού Ε6 έχουν σημανθεί από  ορειβατικούς συλλόγους είτε με  κίτρινο ρόμβο σε  άσπρο φόντο με μαύρο περίγραμμα πάνω σε αλουμίνιο που φέρει τα διακριτικά Ε6, είτε με  έγχρωμα σήματα πάνω σε δέντρα και βράχους.