Μοιραστείτε το!!

Γενικά

Η αρώνια η μελανόκαρπη  είναι φυλλοβόλος θάμνος της οικογένειας ροδιδων, με καταγωγή  από την Βόρεια  Αμερική.

Χαρακτηριστικά

Το ύψος του φυτού κυμαίνεται από 1-3 μέτρα. Αντέχει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (-20  °C ). Ο καρπός της είναι μαύρος και στρόγγυλος με μέγεθος περίπου 7-10 χιλιοστά.

Καλλιέργεια

Η αντοχή της Αρώνιας στις χαμηλές θερμοκρασίες και στις ασθένειες, την καθιστούν ιδανική εναλλακτική καλλιέργεια χαμηλού κόστους για την περιοχή του Νευροκοπίου. Η παραγωγή αρχίζει από το τρίτο έτος ζωής του φυτού και θεωρείται βιολογική διότι δεν υπάρχει η ανάγκη λίπανσης και ραντίσματος. Έχει διάρκεια  100 έτη και η απόδοση της κυμαίνεται έως και 1000 ευρώ / στρέμμα. Η συγκομιδή των καρπών της αρώνιας γίνεται χειρωνακτικά από τον Αύγουστο έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Διατροφική αξία

Γνωστή και ως το «βατόμουρο της νιότης» ανήκει στην κατηγορία των super foods λόγω της υψηλής της διατροφικής αξίας. Ο καρπός της Αρώνιας είναι πλούσιος σε πηκτίνη και έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.  Χρησιμοποιείται και στην φαρμακοβιομηχανία  διότι περιέχει  βιταμίνη C σε υψηλά επίπεδα (15-30 mg στα 100 γραμμάρια), καθώς και πολλές άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (Α, Β1, Β2, Β3, Β6, Β9, Ε, Κ, P). Επίσης, ο καρπός της προστατεύει και από την ραδιενέργεια.

Χρήση

Οι καρποί μπορούν να φαγωθούν ωμοί, ή επεξεργασμένοι. Έχουν στυφή γεύση και χρησιμοποιούνται στην παρασκευή κρασιού, μαρμελάδας και στη ζαχαροπλαστική.