Ιστορία της πατάτας

Η πατάτα γνωστή και ως “γεώμηλο”, είναι φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Στρυχνοειδών (Solanaceae). Καλλιεργείται για τους εδώδιμους κονδύλους της, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε άμυλο και αποτελούν τροφή μεγάλης θρεπτικής αξίας.

Είναι φυτό ιθαγενές  της Νότιας Αμερικής και τη συναντάμε κυρίως  σε περιοχές όπου ζούσαν Ινδιάνοι, Ίνκας, Αζτέκοι σε χώρες του Mεξικού, του Περού, κα.  Μεταφέρθηκε στην Ευρώπη από Ισπανούς εξερευνητές στα μέσα του 16ου αιώνα και καλλιεργήθηκε πρώτα στην Ιρλανδία και στην Αγγλία. Ύστερα ακολούθησαν οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.

Στην  Ελλάδα την έφερε ο Ιωάννης Καποδίστριας μετά την επανάσταση.

Στην αρχή καλλιεργήθηκε σε περιορισμένη κλίμακα, πειραματικά, στην περιοχή της Tίρυνθας.  Οι Έλληνες ήταν επιφυλακτικοί με το νέο τρόφιμο και ο  Ιωάννης Καποδίστριας  σκαρφίστηκε ένα τέχνασμα . Κλείδωνε τις πατάτες σε αποθήκες  βάζοντας σκοπούς να τις φυλάνε την ημέρα, αλλά εσκεμμένα τις άφηνε αφύλακτες τη νύχτα, ώστε να μπορεί ο λαός να τις κλέψει νομίζοντας ότι είναι πολύτιμες, όπως και έγινε (1).

Πατάτα Κάτω Νευροκοπίου

Η πατάτα Κάτω Νευροκοπίου είναι πιστοποιημένο προιον ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) από την Ευρωπαική Ένωση από το 2002.

Αποτελεί την κύρια αγροτική καλλιέργεια της περιοχής η οποία  ξεκινά τον Απρίλιο και η συγκομιδή της γίνεται κυρίως τον Σεπτέμβριο.

Ανώτερη σε ποιότητα και γεύση από τις υπόλοιπες, η πατάτα Κάτω Νευροκοπίου οφείλει τα χαρακτηριστικά της στο ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής και στο έδαφός της.

Ποικιλίες

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στην περιοχή είναι κυρίως οι παρακάτω:

Μεσοπρωιμη ποικιλία με ψηλή στρεμματική απόδοση και σχετική ομοιομορφία στη συλλογή. Με μεγάλα σκουροπράσινα φύλλα και λευκό άνθος η Spunta δεν μαυρίζει σχεδόν καθόλου μετά το μαγείρεμα.

Μεσοόψιμη ποικιλία με υψηλή στρεμματική απόδοση και μεγάλη αντοχή στις ασθένειες της πατάτας.

Είναι ποικιλία με πολύ υψηλή στρεμματική απόδοση και μεγάλη αντοχή  στις ασθένειες της πατάτας και κυρίως στον περονόσπορο. Επίσης έχει μεγάλη διάρκεια αποθήκευσης.

συνταγες
οφελη